"Mycket var bakfram under 80- och även 90-talet. Det var inte bara kepsen och kläderna utan även stolen. Det verkar inte vara någon som vet hur trenden uppstod. Men att sitta med grenade ben runt stolsryggen är något starkt förknippat med 80- och 90-talet. Alla känner någon som anammade trenden.

Det har även visats i otaligt många filmer, TV-serier och musikvideos.
 

Det var alltid den ”coola” och rebelliske typen (vanligtvis en ungdomlig snubbe) som ville visa för alla att den tänkte “outside the box”, genom att inte sitta som alla andra.
Tänk dig bara att person kommer in i rummet och med en snabb gest rycker tag i stolen, snurrar den runt ett halvt varv i luften och samtidigt som den ställer ned stolen på golvet sätter den sig snabbt och omärkbart grensle över den. Självklart var det ingen annan i rummet som reagera på den lilla uppvisningen då det var fullt naturligt att göra så. Men det är ingen lätt grej att göra, utan övning ser du lätt väldigt klumpig och ograciös ut.
Dock är det väldigt bekvämt för ryggen och svanken (framförallt om en lider av lätt ryggproblem) att sitta med stolsryggen mot bröstet. Är detta ett tecken på att 80-talets allra coolaste artister valde att sitta ergonomiskt i en musikvideo? Som om populärkultur skulle handlar om att ta hand om sin kropp, det blir liksom motsatsen till ”vill man vara fin får man lida pin”. Det kanske bara är en slump…
 

Det känns långsökt. Hur startades egentligen trenden? Och varför upphörde denna rebelliske spoling att bryta sitt-regler? Första dokumenterade tillfället är Liza Minnelli i Cabaret från 1972. Kanske är koppling från henne till high school-filmernas bad guy lång men hennes karaktär var en bohemisk och frisinnad person, vilket kan ha inspirerat en senare generation. Trenden tar i först tio år senare då vi ser Madonna som sittdansar i sin musikvideo, Pet Shop Boys poserar bakåfram på pressfoton precis som Burt Reynolds. Att trenden är i rullning är ett faktum, dessutom alltid med korslagda armar med hakan som vilar ovanpå. För någon har väl aldrig suttit med händerna i fickorna i denna posé?
 

Efter att det blivit stort bland artisterna kom den in i 90-talets TV-serier. Vi minns Brendan i Beverly hills, coola killen i huset fullt och Will Smith i Fresh Prince of Bel Air och såklart även bland våra bekanta.
Det finns säkert flera olika skäl till varför en person valde att sitta på detta sätt. Det är inte helt olikt att bära en kepsen bakåfram eller på sidan, det kan förmedla att personen är hård men ändå lättillgänglig, lite rebellisk men inte på ett destruktivt sett. Typ som att personen är alltför uttråkad för att bry sig, eller för avslappnad och nonchalant för att göra en stor sak av ”det”. Vem vet?
 

Det vi vet är att sista dokumentationen av att sitta bakåfram är i Backstreets Boys video ”As Long As You Love Me”. Att trenden verkar ha upphört då är egentligen inte så konstigt. Den hade redan hållit i sig i över tio år och så kommer världens största boyband med en images om att vara svärmorsdrömmar och myskillar. De rebelliska killarna kunde helt enkelt inte sitta på samma sätt som de tidigare gjort utan att bli sedda som helylle-killar. Allt var förstört. ”Fel” killar hade tagit deras sätt att sitta på. Om detta stämmer vet vi inte helt säkert, däremot vet vi att trenden inte följde med in på 2000-talet."

1/1